V dňoch 22. až 24. mája sme v rámci implementácie projektu Dočasné vyrovnávacie opatrenia na zvýšenie zamestnanosti a vzdelávania Rómov zrealizovali študijnú cestu do Osla v Nórsku.

Jej cieľom bolo oboznámiť sa s príkladmi dobrej praxe pri zamestnávaní znevýhodnených skupín obyvateľstva prostredníctvom vyrovnávacích opatrení a cielených programov, ako aj v oblasti manažmentu diverzity. V rámci programu sme navštívili zamestnávateľov z gastrosektora (Erlik Coffee a Cousins bistro), z maloobchodu (IKEA a COOP Mega) a verejnoprávneho zamestnávateľa (verejnoprávna televízia a rozhlas NRK). Odprezentované opatrenia sa zameriavajú najmä na zamestnávanie migrantov a migrantiek, utečencov a utečenkýň a osôb so zdravotným znevýhodnením, avšak sú inšpiratívne aj pre zamestnávanie iných znevýhodnených skupín na trhu práce.

Študijnej cesty sa zúčastnili zástupcovia Agentúry práce Banskobystrického samosprávneho kraja, Slovenského národného strediska pre ľudské práva a zástupcovia zamestnávateľov (Adient Slovakia s.r.o., Whirlpool Slovakia spol. s r.o., TESCO STORES SR, a.s. a Jedáleň u Duška).

V rámci návštevy sme prezentovali projekt Dočasné vyrovnávacie opatrenia na zvýšenie zamestnanosti a vzdelávania Rómov, jeho doterajšie výstupy a diskutovali so zástupcami zamestnávateľov o možnostiach prijatia dočasných vyrovnávacích opatrení v ich spoločnostiach a firmách s cieľom zvýšenia zamestnanosti Rómov a ich inklúzie na pracovisku.

Študijná cesta bola organizovaná Slovenským národným strediskom pre ľudské práva v spolupráci s Agentúrou práce Banskobystrického samosprávneho kraja a nórskou mimovládnou organizáciou Stiftelsen Mangfold i Arbeidslivet.

https://dvo.agenturapracebbsk.sk/
#eeagrants #SPOLOCNEzaDOBREnapady

Projekt „Dočasné vyrovnávacie opatrenia na zvýšenie zamestnanosti a vzdelávania Rómov“ je podporený z Nórskych grantov 2014 – 2021 a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

Categories: Nezaradené

0 Comments

Pridaj komentár

Avatar placeholder

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.