Cieľom projektu „Spájame sa pre viac príležitostí“ je prostredníctvom partnerstva samosprávy a mimovládnych organizácií zlepšiť postavenie osôb z marginalizovaných rómskych komunít (MRK) a pomôcť im začleniť sa v spoločnosti. Ide o pomoc v oblasti vzdelávania, zamestnanosti, bývania a predchádzania diskriminácii. 

Od začiatku implementácie projektu Agentúra práce BBSK aktívne navštevovala komunitné centrá a mimovládne organizácie s ponukou pomoci osobám z MRK. Nadviazali sme spoluprácu s 9 komunitnými centrami, terénnymi sociálnymi pracovníkmi a MVO, ktorí odporúčajú služby Agentúry svojim klientom. V súčasnosti v rámci projektu aktívne pracujeme so 141 klientmi, ktorým poskytujeme individuálne ale aj skupinové poradenstvo. Pracovníci Agentúry pomáhajú klientom s vyhľadávaním pracovných ponúk, písaním životopisov, motivačných listov a žiadostí o prijatie do zamestnania, s nácvikom pracovných a digitálnych zručností. Komunikujú aktívne so zamestnávateľmi, sprevádzajú klientov na výberových konaniach a pohovoroch a poskytujú podporu aj po nástupe do práce pri riešení bežných problémov, ktoré na pracovisku vzniknú. Aktívne spolupracujeme s Mestom Lučenec, Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v Lučenci a organizáciou Projekt DOM.ov. Počas implementácie projektu sme nadviazali spoluprácu so 17 zamestnávateľmi v okrese Lučenec, u ktorých sa nám podarilo zamestnať 48 klientov.

Nábor klientov v komunitnom centre
Nábor klientov v komunitnom centre
Nábor klientov v komunitnom centre

V roku 2022 sme po vypuknutí vojnového konfliktu na Ukrajine pomáhali aj odídencom. Pomohli sme im nájsť ubytovanie, zabezpečovali potravinovú pomoc, dovoz liekov, vybavovanie úradných záležitostí a väčšine z nich sme pomohli nájsť zamestnanie.

V septembri 2022 sa Agentúra presťahovala do centra mesta – bližšie ku klientom. Súčasťou priestorov je školiaca miestnosť, kde pripravujeme klientov na podmienky pracovného trhu (digitálne zručnosti, pracovné zručnosti). Od decembra 2022 sú klientom k dispozícii šijacie stroje na výučbu základov šitia, ako konkrétna požiadavka zamestnávateľa na pracovnú pozíciu šička. Klientom zároveň pripravujeme bezplatné kurzy poskytované odbornými garantmi v oblasti záhradníctvo a údržba zelene a ponúkame zaškolenie pracovníkov aj samosprávam v regióne.

Aby sme poskytovali kvalitné poradenstvo, pracovníci Agentúry si neustále zvyšujú svoju odbornosť absolvovaním rôznych školení a kurzov.

Projekt je financovaný z rozpočtu Nórskeho kráľovstva a štátneho rozpočtu SR. Nórske granty LDI02014 Spájame sa pre viac príležitostí  We connect for more opportunities.

Categories: Nezaradené

0 Comments

Pridaj komentár

Avatar placeholder

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.